Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 02 december 2021, 16:41

Gebied rond Voorstraat krijgt cameratoezicht

Laatst bijgewerkt: donderdag 16:41 uur
LELYSTAD – Het gebied rond de Voorstraat wordt van 15 december 2021 tot 15 april 2022 onder gemeentelijk cameratoezicht gesteld. Hiertoe heeft burgemeester Mieke Baltus besloten. De reden hiervoor is dat volgens de politie de openbare orde in dit gebied stelselmatig wordt verstoord. Er is sprake van overlast, intimidatie, vernielingen en geweld. Bewoners en ondernemers voelen zich niet veilig. Na 15 april 2022 wordt beoordeeld of cameratoezicht opgeheven kan worden. Het belangrijkste doel is het voorkomen van nieuwe incidenten op en rond de Voorstraat.

Beveiligingscamera’s
Burgemeester Mieke Baltus: “Ik vind het belangrijk dat onze inwoners zich veilig voelen. Een combinatie van het voorkomen van criminaliteit, samenwerking en een aanpak van daders, moet Lelystad veiliger maken. Ook het gebied rond de Voorstraat. Cameratoezicht kan hierbij helpen, omdat het de pakkans kan verhogen. Ik wil de mensen dan ook oproepen om altijd een melding te maken van overlast of om aangifte te doen.”

Privacy gewaarborgd
De privacy van de omwonenden is gewaarborgd: de camera’s nemen alleen beelden op van de openbare ruimte. Beelden van panden worden afgeschermd. De camerabeelden worden bekeken onder regie van de politie. Registreren de camera’s ongeregeldheden, dan wordt de politie direct geïnformeerd. De beelden worden 28 dagen bewaard.

Achtergrondinformatie
Omdat gemeentelijk cameratoezicht in Lelystad nieuw is, heeft het enige tijd nodig gehad om alle aspecten goed te regelen. Denk daarbij aan de veiligheidsanalyse, financiering, contact met leveranciers, afspraken over live uitkijken van beelden, een privacy-protocol en afspraken over de communicatie. Nu alles geregeld is kunnen we van start.

Op grond van artikel 151c Gemeentewet en artikel 2:77 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Lelystad is de burgemeester bevoegd om te besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur. In de Gemeentewet is geregeld hoe gemeenten cameratoezicht mogen gebruiken. Met name na het schietincident in de zomerperiode en een buurtschouw eind augustus kwam het besef dat er op de Voorstraat en in de directe omgeving sprake is van een stelselmatige verstoring van de openbare orde en veiligheid. De politie heeft daarna in september een advies geschreven om over te gaan tot cameratoezicht. In november is er afstemming geweest met het OM.

Deel dit artikel

Locatie

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Lelystad

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Lelystad
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.