
Houd inbrekers deze zomer buiten de deur
Laatst bijgewerkt: dinsdag 22:36 uur
De zomervakantie staat voor de deur. Meestal zien we in deze periode een stijging van het aantal woninginbraken. Inbrekers slaan juist in deze periode toe, omdat er dan vaker deuren of ramen open staan of omdat ze zien dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig om deze woningen te herkennen: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn of een lampje dat nooit brandt. Met een paar tips willen we het aantal inbraken terugdringen door bewoners te wijzen op het belang van veilig wonen en oplettend gedrag.
Tips om inbraak te voorkomen
Naast het goed sluiten van de deuren en ramen en het niet in het zicht leggen van waardevolle spullen of autosleutels, kunnen bewoners ook zelf aanvullende maatregelen treffen om de kans op woninginbraak te verkleinen. Zo is het verstandig om de buren te informeren over vakantieplannen. Zij kunnen dan op de woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, een lampje aan te doen of door de auto af en toe eens op de oprit te zetten. Daarnaast kunnen buren bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in het huis) direct 112 bellen, omdat ze weten dat de bewoners er niet zijn.
Meer informatie en tips op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl .
Bel altijd 112 bij spoed/heterdaad
Bewoners die getuige zijn van een misdrijf of van het voorbereiden van een inbraak of diefstal moeten altijd 112 bellen. Dat is het advies van de politie. De 112-alarmcentrale beoordeelt of de politie naar de melding toegaat. Beter een keer te vaak gebeld dan niet gebeld!
Aanmelden voor Burgernet: extra oren en ogen in de wijk
Inwoners als ogen en oren in de wijk is ook het idee achter Burgernet. Deelnemers aan Burgernet krijgen een telefonisch bericht van de politiemeldkamer als de politie op zoek is naar een vermiste of verdachte persoon en als er een goed signalement beschikbaar is. Meedoen aan Burgernet loont: landelijk gezien levert 1 op de 10 burgernet-acties succes op. Hoe meer bewoners zich aanmelden, des te beter het resultaat.
Aanmelden voor Burgernet kan via www.burgernet.nl .
Aanmelden voor de WhatsApp Buurtpreventiegroepen
Er gebeurt al veel in Lelystad om de veiligheid in de directe woonomgeving te vergroten. Bewoners spelen hierbij een belangrijke rol. Zo heeft Lelystad inmiddels circa 140 WhatsApp Buurtpreventie groepen, die door bewoners opgericht zijn om de veiligheid in hun buurt te vergroten. De gemeente faciliteert WhatsApp Buurtpreventie groepen met herkenbare borden.
Meer informatie op: www.lelystad.nl/whatsapp
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties