Logo 112Lelystad

Redactie overig 0 reactie(s) wo 06 oktober 2021, 19:11

Inleveractie van wapens in Lelystad

LELYSTAD – In de Week van de Veiligheid doet Lelystad mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan straffeloos zijn wapen inleveren. Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Wapens horen daar niet in thuis. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Inleveractie van wapens in Lelystad
Burgemeester Baltus: “Ik wil vooral jongeren en jongvolwassenen oproepen hun wapen in te leveren. Landelijk neemt het wapenbezit vooral onder de jeugd de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid.”

Vorig jaar registreerde de politie 54 gevallen van wapenbezit, met name onder jongeren. Om het wapenbezit zoveel mogelijk tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie. Ook gemeente Lelystad doet hieraan mee. Naast politie en OM werken we samen met jongerenwerk, horeca en scholen in de strijd tegen wapens. Gelukkig valt het aantal steekincidenten in Lelystad mee.

Anoniem inleveren van messen, slag- en stootwapens
Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat men bestraft wordt voor wapenbezit. Deze wapens kunnen ingeleverd worden bij het politiebureau, De Doelen 10-01. Dit kan op maandag, woensdag en vrijdag t/m zondag tussen 08.00 – 17.00 uur. En op dinsdag en donderdag tussen 08.00 – 22.00 uur. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Burgemeester Baltus: “De grootste beloning is natuurlijk dat we een steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld. Met de inleveractie maken we Lelystad weer een stukje veiliger.”

Vuurwapens en munitie
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Men kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe wordt men niet vervolgd, omdat er wapens thuis lagen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kan iemand alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Burgemeester Baltus roept iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind. Handvatten om dit gesprek aan te gaan zijn te vinden op: www.lelystad.nl/dropjeknife.

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld.

WhatsApp

Via een appje op de hoogte blijven van het laatste 112 nieuws?

Tik hier voor ons WhatsApp-kanaal!

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Lelystad

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Lelystad
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.