Logo 112Lelystad

Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 15 september 2021, 13:48

Tbs met dwangverpleging geëist voor doodsteken van buurman in Lelystad

Laatst bijgewerkt: woensdag 13:48 uur
LELYSTAD – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Lelystad. Hij wordt ervan verdacht op 2 september 2020 zijn buurman te hebben doodgestoken. De verdachte is in de visie van het OM geheel ontoerekeningsvatbaar. Opname in een gesloten setting is noodzakelijk om herhaling te voorkomen.

Op 2 september 2020 spoeden politie- en ambulancediensten zich naar een appartementencomplex aan De Stelling in Lelystad. Op de galerij treffen ze een zwaar gewonde bewoner van het complex aan. Ondanks inspanningen om zijn leven te redden, overlijdt hij ter plekke. Getuigen melden de politie dat het slachtoffer kort ervoor bij de verdachte, een buurman, aan de deur is geweest en dat daarbij ruzie is ontstaan. Bloedsporen leiden ook naar de woning van de verdachte. Hij wordt direct aangehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte regelmatig geluidsoverlast in het complex veroorzaakte. Op de bewuste dag klonk opnieuw luide muziek vanuit de woning. Het dan 62-jarige slachtoffer belde daarop bij de verdachte aan om hem aan te spreken op de overlast. Dit omdat hij graag rust wilde voor een benedenbuurvrouw met een zes maanden oude baby. De verdachte was daar niet van gediend en stak zijn buurman neer. De schouwarts zou later zestien steekwonden vaststellen.

Bewijsvoering
Het door het OM aangedragen bewijs in deze zaak bestaat uit onder meer diverse verklaringen en videobeelden van getuigen en uit bloedsporen van het slachtoffer op de kleding en bij en in de woning van verdachte. Een van de bloedsporen is aangetroffen op een mes in de keuken van de verdachte. Omdat er geen aanwijzingen zijn gebleken voor voorbedachte rade, is de man vervolgd voor doodslag.

Grote impact
De impact van de zinloze dood van het van het slachtoffer is groot. Zijn kinderen en andere familieleden moeten het voortaan zonder hem stellen. Buurtgenoten omschrijven hun buurman als een behulpzame man met een gouden hart die de rust en vrede in de buurt probeerde te bewaken. Het is bijzonder pijnlijk dat hij deze behulpzaamheid met de dood heeft moeten bekopen.

Geheel ontoerekeningsvatbaar
De verdachte is uitgebreid psychiatrisch en psychologisch onderzocht. Dit verliep moeizaam omdat hij wel mee werkte, maar niet veel van het onderzoek begreep. Uit de onderzoeken blijkt dat de man aan ernstige psychische stoornissen lijdt die hem ontoerekeningsvatbaar maken. Ook blijkt dat de kans op herhaling groot is, door gebrek aan ziektebesef en inzicht in zijn eigen handelen. Om de maatschappij tegen verdachte te beschermen heeft de officier van justitie heeft daarom geëist dat er tbs met dwangverpleging opgelegd wordt. Een dergelijke tbs-behandeling vindt plaats achter gesloten deuren en kent geen vastgestelde einddatum.

Het OM heeft de rechtbank verzocht de gevorderde schadevergoeding van de twee kinderen van het slachtoffer van 17.500 euro per persoon toe te wijzen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Lelystad

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Lelystad
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.